Ulkoistaminen ei ole aina ratkaisu

06.03.2020

Yhteiskunnassamme pahoinvointi lisääntyy kaikissa eri ikäryhmissä. Kouluterveyskyselyn tuloksia tarkasteltaessa voidaan surullisena todeta, että sekä fyysinen että psyykkinen pahoinvointi on lisääntynyt myös lasten ja nuorten kohdalla. Vähäinen liikunta, puutteelliset ravitsemustottumukset ja liian vähäinen uni ovat usein näiden taustalla. Lisäksi paineet koulumenestyksessä, sosiaalisessa mediassa, harrastuksissa on monelle liikaa ja arki alkaakin ahdistaa.

Moni ikäihminen puolestaan vietti juuri olleen joulun aivan yksin. Odotti ikkunasta katsellen, josko joku tulisi tervehtimään, mutta ketään ei tullut. Kaikilla oli omat menonsa ja joulusuunnitelmansa. Ei siihen sopinut suvun ikäihminen tai naapurin mummo. Ikääntyessä ihmisen liikkuminen hankaloituu, pitkät välimatkat läheisiin, toimeentulon heikkeneminen tai esimerkiksi huonontuneet aistitoiminnot voivat johtaa eristäytymiseen. Yksinäisyys onkin yksi tämän päivän suurimmista ongelmista. Toiset kokevat sitä jopa muiden ihmisten seurassa ja toiset puolestaan ihan yksin, sivussa muista ihmisistä.

Näissä edellä kuvatuissa tilanteissa turvaudutaan usein ammattilaisten apuun. Toki hyvä näin, että ei jäädä asioiden kanssa yksin. On myös helppo ulkoistaa asioita ammattilaisille, ovathan ongelmatilanteet epämiellyttäviä ja vaativat voimia selvittää. Vanhempien ja ystävien tuki ovat elämää kannattavia voimia jokaiselle. Tarvitaan siis rakkautta ja rajoja sekä läsnäoloa.

Toivottavasti meistä jokainen antaa aikaa jollekin, joka sitä kipeästi tarvitsee. Kuunnellaan herkällä korvalla ja ollaan läsnä. Ongelmien ulkoistaminen ei siis ole ainoa ratkaisu.

Carita Liljamo